Herfstig stoofvleesgerecht met pompoen

Zoals aangegeven deel ik vandaag een overheerlijk stoofpotgerecht. Ik ben dol op het maken van stoofvlees — zodra je de paar cruciale stappen onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren en staat er eigenlijk altijd een perfect stoofpotje op tafel. Onlangs maakte ik deze versie met rundvlees en pompoen, en hij was zó lekker dat ik hem jullie absoluut niet wil onthouden.

Tip: Voel je vooral niet strak gebonden aan de ingrediëntenlijst. Heb je nog wat andere groenten liggen of wil je iets meer vlees gebruiken? Dat kan gewoon!

Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600 g runderriblappen, in blokjes
  • 1 kleine pompoen (ca. 600 g), geschild en in blokjes
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml kokosmelk (of kookroom voor een mildere smaak)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 el olijfolie of roomboter
  • Optioneel: wat verse peterselie of pompoenpitten om te serveren

Bereidingswijze

Vlees aanbraden
Verhit de olie of boter in een ruime stoofpan. Bak de blokjes rundvlees in porties rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en zet apart.

Groenten fruiten
Voeg ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe aan het achtergebleven bakvet. Fruit ze 5 minuten tot ze zacht zijn.

Smaakmakers toevoegen
Roer de tomatenpuree, balsamico, paprikapoeder en kaneel erdoor en bak kort mee zodat de smaken vrijkomen.

Stoofpot opzetten
Voeg het vlees weer toe aan de pan. Giet de bouillon en kokosmelk erbij en roer goed door. Voeg tijm en laurier toe. Breng aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen met de deksel schuin op de pan.

Tip: Ik vind het zelf lekker als het vlees nog een klein beetje bite heeft. Daarom stoof ik het meestal zo’n 2 tot 2,5 uur. Wil je het juist extra mals, laat het dan gerust wat langer opstaan. Proef tussendoor om te zien wat jij het lekkerst vindt!

Pompoen toevoegen
Voeg na ca. 1 uur de pompoenblokjes toe. Laat het geheel nog 30–40 minuten stoven tot zowel het vlees als de pompoen zacht zijn. 

Tip: Toen ik de pompoen er ongeveer een uur voor het einde bij deed, kookte hij vrij zacht en werd de stoof lekker smeuïg. Vind je het juist fijn als de pompoen wat meer bite houdt? Voeg de blokjes dan wat later toe — zo’n 40 minuten voor het serveren is ideaal.

Afmaken en serveren
Breng op smaak met peper en zout. Serveer met pastinaakpuree of een stuk vers brood om te dippen. Of altijd mijn favoriet, severen met frietjes!! Garneer eventueel met wat peterselie of pompoenpitten.

Steven